Folosim cookie-uri pentru a oferi servicii personalizate vizitatorilor noștri.
Meniu
Sunteţi aici: > Pagina principală >

DESPRE ÎNCĂLZIRE ELECTRICĂ

DESPRE ÎNCĂLZIRE ELECTRICĂ


De ce alegeți încălzire electrică? Aceasta este o întrebare care apare din ce în ce mai des atunci când vă alegeți următoarea soluție de încălzire. Vrem să luăm cea mai bună decizie, cea mai mică investiție, cu cele mai mici costuri de întreținere, iar apoi costurile de încălzire vor fi minime. Este o alegere dificilă, deoarece nu înlocuim sistemul de încălzire în fiecare an.

Cele mai frecvent utilizate opțiuni sunt gazul, lemnul și, în ultimii ani, încălzirea electrică a trecut pe locul al doilea.

Iarna, cu toții ne dorim să ne fie cald în casele noastre, indiferent de cât de multă zăpadă este afară.

Confortul interior este controlat de termostate, după cum urmează: la sistemul pe gaz, există un termostat, de obicei amplasat în cea mai rece încăpere. Sistemul de încălzire electrică are un termostat de cameră în fiecare cameră, astfel încât puteți regla confortul în funcție de utilitatea camerei. Într-un sistem cu lemne veți avea un singur termostat (sau nu), este mai dificil să controlați temperatura de ardere și puterea termică a lemnului.

De asemenea, menținerea unei temperaturi minime (mod de dezghețare) cât timp nu sunteți acasă diferențiază din nou sistemele de încălzire: sistemele de încălzire pe gaz și electrice se pot face fără probleme, cu excepția celor pe lemne.

Mulți oameni calculează eficiența unui sistem strict pe baza costului de utilizare, luând în considerare doar anumiți parametri și ignorând complet unele aspecte care afectează eficiența. Iată câteva exemple:

  • În cazul sistemelor de încălzire pe gaz, vedem adesea calcule în care puterea de încălzire este echivalată matematic conform formulei 1 mc gaz = aproximativ 10 kW. Acest lucru este valabil pentru presiunea gazului la consumator (iarna am observat adesea că gazul nu are presiune) și pentru grupul de calitate (iarna durează adesea 15 minute pentru a face ceai din cauza contaminării gazului și a amestecului cu alte gaze). Apoi, calitatea, vechimea și tipul centralei electrice pe gaz sunt foarte importante: cu cât centrala este mai veche, cu atât este mai puțin eficientă, ceea ce duce la o pierdere din ce în ce mai mare de energie prin țeava de eșapament și, prin urmare, la o pierdere din buzunarele noastre.Cu toate acestea, centralele electrice convenționale vor fi interzise de pe piață, iar cele vechi vor fi înlocuite în timp cu modele mai noi și mai eficiente. Cazanele cu condensare sunt mai eficiente, dar au și prețuri de achiziție mai mari. Pe scurt, 1 metru cub de gaz are doar o valoare presupusă de 10 kW, valoarea reală la momentul consumului fiind mult mai mică.

  • Eficiența sistemului de încălzire electrică este de aproape 100%, fără pierderi în exterior în timpul producerii căldurii. În cazul pompelor de căldură, acest procent nu poate fi mai mare de 100%. Măsurarea consumului de energie este foarte precisă. Controlul confortului în fiecare cameră este independent, ceea ce elimină consumul nedorit. Cea mai recentă generație de aparate este echipată cu senzori de mișcare care ajustează funcționarea aparatului în funcție de prezența unui om în cameră, senzori de fereastră deschisă care întrerup încălzirea dacă aparatul detectează deschiderea unei ferestre, control cu microprocesor și modulare a puterii necesare pentru încălzire (adaptare), aparate care măsoară energia utilizată în ultimele 24 de ore și în ultima săptămână și multe alte caracteristici care ajută la economisirea energiei.

  • Pentru un sistem de încălzire pe lemne, aveți nevoie de o cameră separată pentru a depozita și usca lemnele, un horn care trebuie curățat cel puțin o dată pe an și multă muncă fizică pentru a scara lemnele și a alimenta instalația. Acest sistem nu va rezolva problema stingerii incendiilor pentru o perioadă lungă de timp fără a folosi o casă. Acest sistem este foarte greu de utilizat în bloc.

Incălzire electrică cu panouri radiante infraroșu

FALCON IP

 

Panourile radiante cu infraroșu sunt dispozitive de încălzire care convertesc energia electrică în două componente: căldură radiantă și căldură convectivă. Căldura radiantă este transmisă prin radiații infraroșii. Aceasta este o radiație electromagnetică cu o lungime de undă mai mare decât lumina vizibilă (400-700 nm), dar mai mică decât microundele. Raportul de radiație este de 95-97%, iar diferența de până la 100% este căldura convectivă.

Majoritatea producătorilor de panouri radiante cu infraroșu utilizează fibra de carbon ca element de încălzire. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, acestea au demonstrat doar o fiabilitate medie. Recent, au fost dezvoltate filamente de siliciu cu urme de cupru, care au o durată de viață practic nelimitată. Radiația infraroșie este direcționată către partea frontală a panoului de către un deflector. Izolația de înaltă calitate de pe spatele panoului crește eficiența de conversie a radiației infraroșii, limitând încălzirea părții din spate a panoului. Partea frontală a panoului radiant atinge temperaturi de 90-120 de grade Celsius, ceea ce face ca atingerea sa să fie sigură pentru perioade scurte de timp.


Cum funcționează panourile radiante în infraroșu?

Dimensions

 

Panourile cu infraroșu funcționează pe același principiu pe care Soarele încălzește Pământul cu ajutorul radiațiilor infraroșii. Undele electromagnetice (raze infraroșii) emise de Soare, invizibile pentru ochiul uman, pun în mișcare moleculele care eliberează energie pe care noi o percepem ca fiind căldură. La temperaturi normale, o mare parte din spectrul radiațiilor termice se află în domeniul infraroșu; pe măsură ce temperatura corpului crește, acesta se deplasează către lungimi de undă mai scurte.

Undele infraroșii au efecte benefice asupra corpului uman și se știe că îmbunătățesc procesele fiziologice la nivel celular și reglează termoreglarea organismelor vii. Așa se explică senzația de bunăstare pe care o simțim atunci când stăm la soare, această "oboseală" care se aplică și altor viețuitoare (păsări, reptile, animale, plante...).

Razele infraroșii emise ajung cu ușurință în fiecare colț al încăperii și sunt absorbite de pereți și corpuri de iluminat, încălzindu-le. Corpurile sunt încălzite la o temperatură mai mare decât cea a aerului din încăpere, iar căldura acumulată este transferată în aer. Astfel, aerul va fi încălzit de corpurile deja încălzite. Acesta este un proces continu și prelungit până când sursa de căldură (panou radiant cu infraroșu sau panou dublu) este oprită de către termostat. Termostatul va măsura doar temperatura aerului și va opri alimentarea panoului radiant atunci când este atinsă temperatura setată de utilizator.


Avantaje panouri radiante infraroșu

Cel mai important avantaj este eficiența încălzirii, care se apropie de 100%. Încălzirea cu panouri radiante în infraroșu este benefică pentru sănătate, deoarece panourile imită încălzirea solară, reglează circulația sângelui, funcționează silențios, nu usucă aerul și încălzesc spațiul în mod uniform.

Acestea nu necesită autorizații sau proiecte de instalare, nu au costuri de întreținere și au o durată de viață practic nelimitată.

Instalare simplă, rapidă și fără probleme: conectați-vă la rețeaua electrică existentă.

Control automat al temperaturii cu termostate în toate camerele, independent una de cealaltă.


Convectoare electrice

ELDOM RH

Ce sunt convectoarele electrice?

Convectoarele electrice sunt aparate care utilizează energia electrică pentru a încălzi mediul înconjurător prin convecție, adică prin încălzirea directă a aerului.

Un convector electric este o modalitate accesibilă de a vă încălzi spațiile. Nu este nevoie de racorduri de gaz sau de alte instalații, deoarece funcționează numai cu energie electrică. Convectorul poate fi montat cu ușurință pe perete, este mic și compact și economisește spațiu. Acesta poate fi utilizat în locuri precum magazine, restaurante, hoteluri, dormitoare sau chiar sere, deoarece este simplu de instalat și ușor de întreținut.

Convectoarele sunt foarte practice și pot fi folosite de oricine, în special în încăperile în care doriți să vă bucurați de confort termic, dar nu aveți un sistem de încălzire. Convectorul este autonom, astfel încât nu este necesară instalarea unui sistem de încălzire centrală sau a unor țevi și fitinguri speciale.

Convectorul este echipat cu un termostat care vă permite să setați și să controlați temperatura camerei. În acest fel, risipa de energie poate fi evitată pe cât posibil pentru a evita costurile ridicate ale consumului de energie. Convectorul este, de asemenea, echipat cu o funcție dezghețare, care îi protejează funcționarea chiar și în perioadele foarte reci. Astfel, atunci când nu avem nevoie de încălzire, de exemplu, când suntem plecați într-o călătorie, putem reduce la minimum consumul de căldură fără ca aparatul să fie deteriorat de frig.

Nu este un lucru rau sa incalzesti cu un convector electric. In trecut poate era pentru ca nu aratau foarte frumos si sa nu uitam ca a fost o metoda de incalzire mai scumpa decat gazul sau lemnele.

Convectoarele electrice au o carcasă metalică sub care se află un element de încălzire electrică. Elementul de încălzire are o putere de 500 w, 1000 w, 1500 w, 2000 w, 2500 w și chiar până la 3000 w la modelele mai noi. Aerul intră prin partea inferioară a încălzitorului, este încălzit și iese prin grila superioară. Convecția este naturală, aerul circulă liber fără ventilator.


CENTRALE ELECTRICE pentru încălzire centrală sau apă caldă  

MIKOTERM eTronic

Încălzirea centrală electrică oferă un confort mai mare, mai ales dacă încăperea care trebuie încălzită este mică.

Există mai multe puteri nominale, de la 6 kW la 40 kW. Avantajele centralei electrice sunt ușor de observat.

 Pe lângă faptul că oferă o acoperire mai extinsă a zonei și posibilitatea de a utiliza energie din diferite surse, inclusiv energie regenerabilă (eoliană, solară), rețeaua de electricitate are caracteristici remarcabile, cum ar fi eficiența sporită, silențiozitatea, ușurința de instalare și întreținere.

Printre alte avantaje ale instalației se numără posibilitatea pornirii și opririi automate, programarea cu un efort minim, lipsa reziduurilor de la arderea combustibilului, eficiență crescută, posibilitatea de montare pe orice perete, nu neapărat pe peretele exterior, costuri reduse de instalare și întreținere.

Pentru a calcula puterea termică necesară, trebuie  să determinați volumul casei dvs. prin împărțirea suprafeței la înălțime. De asemenea, trebuie să țineți cont și de izolarea casei dumneavoastră. În funcție de acești factori, vom stabili cât de puternică ar trebui să fie centrala electrică pe care o cumpărăm.

Aparatele sunt echipate cu toate caracteristicile operaționale și de siguranță.

Un cazan extern poate fi conectat pentru a produce apă caldă menajeră. Acesta poate fi utilizat ca sursă unică de încălzire sau ca sursă alternativă/suplimentară în combinație cu încălzitoarele pe lemne, pe gaz etc.

Pentru punerea în funcțiune a cazanului nu sunt necesare echipamente speciale, echipamente auxiliare sau alte echipamente suplimentare. La instalarea unei centrale electrice pe gaz, trebuie să se țină cont de o serie de aspecte, cum ar fi reglementările în vigoare, măsurile de siguranță sau alte piese care îmbunătățesc performanța cazanului. Cu toate acestea, cazanul poate fi utilizat și direct, fără a fi nevoie de o gură de evacuare sau de o ventilație strictă. Din acest motiv, poate fi utilizat în condiții de siguranță, fără risc de scurgere de gaz. Nu necesită autorizații și inspecții periodice, care presupun costuri suplimentare.

Dispozitivul poate fi conectat la o rețea monofazată sau trifazată.

Sisteme de încălzire centrală cu surse de căldură principale și auxiliare sau pentru apă caldă menajeră, cazane MIKOTERM și TERMOSTROJ.

Cazanele Mikoterm TK sunt proiectate în primul rând pentru instalarea unei pompe de circulație și a unui vas de expansiune în sistemul de încălzire, au o putere electrică de 6 până la 45 kW și, prin urmare, nu sunt echipate cu o pompă de circulație sau cu un vas de expansiune în sine.

Instalații Mikoterm Set, aceleași cazane ca și cele furnizate, cu vas de expansiune și pompă de circulație instalate.

Mikoterm eCompact plus centrale electrice de până la 6-27 kW, cu vas de expansiune, pompă de circulație și echipamente de siguranță instalate.

Cazanele Mikoterm Etronic 7000 6-24 kW sunt echipate cu un vas de expansiune, o pompă de circulație controlată și dispozitive de siguranță.

Termostroj Termo Extra, Termostroj Termo Blok PTV și Termostroj Mini asigură alimentarea cu apă caldă în plus față de un rezervor de apă caldă indirectă.

Centrale Termostroj Termo Kombi 15-40 kW pentru încălzire centrală și producerea de apă caldă menajeră cu sistem de curgere. Nu este necesar un rezervor indirect.