Folosim cookie-uri pentru a oferi servicii personalizate vizitatorilor noștri.
Meniu
Sunteţi aici: > Pagina principală >

DE CE INCALZIRE ELECTRICA?

DE CE INCALZIRE ELECTRICA?


Aceasta intrebare se face din ce in ce mai auzita in momentul alegerii viitoarei solutii de incalzire. Dorim sa facem cea mai buna alegere, sa fie cat mai mica investitia, cu cele mai mici costuri de intretinere iar apoi cat costul incalzirii sa fie minim. Grea alegere, pentru ca nu inlocuim anual sistemul de incalzire.

Variantele cele mai des folosite sunt gazul, lemnul, iar in ultimii ani vine puternic din urma sistemul de incalzire electrica.

Cu totii ne dorim caldura in case pe timpul iernii, indiferent cat de mare este stratul de zapada afara, iar factura sa nu fie o problema.

 Reglajul confortului interior se face cu ajutorul termostatelor astfel: la sistemul pe gaz vom gasi un termostat pentru toate incaperile, acesta fiind plasat de obicei in camera cea mai racoroasa. La sistemul cu incalzire electrica vom avea termostat ambiental in fiecare incapere, astfel avem posibilitatea reglarii confortului in functie de utilitatea incaperii. La sistemul pe lemn vom avea (sau nu) un singur termostat, aici fiind mai dificil de controlat temperatura de ardere si puterea calorica a lemnului.

De asemenea, mentinerea unei temperaturi minime (sau de anti-inghet) cat timp nu suntem acasa, diferentiaza din nou sistemele de incalzire: la gaz si la electric se realizeaza fara probleme, mai putin la lemn.

Foarte multi calculeaza randamentul unui sistem strict prin prisma costului de utilizare, luand in discutie doar anumiti parametri si ignorand total unele aspecte care influenteaza randamentul. Vom da mai jos cateva exemple:

  • La sistemul de incalzire cu gaz vedem foarte des calcule unde se echivaleaza matematic puterea calorica dupa formula 1 mc gaz = aproximativ 10 kW. Acest lucru este valabil in limita unei presiuni a gazului la consumator (de multe ori iarna am observat ca gazul nu are presiune) si a grupei de calitate (deseori se intampla iarna sa fie nevoie de 15 minute pentru a pregati un ceai, datorita impuritatii gazului si amestecului cu alte gaze). Apoi, este foarte importanta calitatea, vechimea si tipul centralei pe gaz: cu cat centrala este mai veche, cu atat este mai putin eficienta, ceea ce duce la eliminarea prin tubul de evacuare a unei cantitati tot mai mari de energie, deci pierdere suportata din buzunarul noastru. Oricum, centralele clasice cu tiraj fortat vor fi interzise de la comercializare, iar cele vechi vor fi schimbate in timp cu modele mai noi si mai eficiente. Centralele in condensare au randamentele mai ridicate, dar si preturile mai mari la achizitie. Concluzionand, 1 mc gaz are doar ipotetic valoarea de 10 kW, valoarea reala in momentul consumului este mult mai mica.
     
  • La sistemul de incalzire electrica, randamentul se apropie de 100%, neexistand pierderi catre exterior in timpul producerii de caldura. Acest procent nu poate fi mai mare de 100% decat in cazul pompelor de caldura. Contorizarea consumului de energie este foarte precisa. Reglajul confortului se face independent in fiecare incapere, ceea ce duce la eliminarea consumului nedorit. Ultima generatie de aparate este prevazuta cu senzori de miscare care adapteaza functionarea aparatului in functie de prezenta umana in incapere, senzori pentru fereastra deschisa care intrerupe incalzirea daca aparatul sesizeaza deschiderea unei ferestre, control cu microprocesor si modularea (adaptarea) puterii necesare incalzirii, aparatele contorizeaza energia consumata in decursul ultimelor 24 de ore si a ultimei saptamani, precum si multe alte functii care ajuta la economisirea energiei.

  • La sistemul de incalzire pe lemn avem nevoie de o camera dedicata centralei, de un spatiu de depozitare si uscare a lemnului, de un cos de fum care trebuie curatat cel putin odata pe an si de multa munca fizica pentru dimensionat lemnele si alimentat centrala. Acest sistem nu are rezolvata problema anti-inghetului pe durata mai mare de timp, in lipsa folosirii casei. Acest sistem este foarte greoi de folosit la bloc.

Incalzire electrica cu panouri radiante infrarosu

FALCON IP

 

Panourile radiante infrarosu sunt corpuri de incalzire care transforma energia electrica in doua componente: caldura radiata si caldura convectiva. Caldura radiata este transmisa prin intermediul radiatiei in infrarosu. Aceasta este o radiatie electromagnetica a carei lungime de unda este mai lunga decat a luminii vizibile (400-700 nm) dar este mai scurta decat a microundelor. Procentul de radiere este de 95-97%, diferenta pana la 100% fiind caldura convectiva.

Majoritatea producatorilor de panouri radiante infrarosu folosesc ca element de incalzire fibra de carbon. Totusi, in timp, aceasta a aratat doar o fiabilitate medie. In ultimul timp a fost dezvoltata fibra siliconica cu trasee de cupru care are o durata de viata practic nelimitata. Radiatia infrarosu este directionata cu ajutorul unui deflector catre partea din fata a panoului. Izolatia de buna calitate de pe partea dorsala a panoului, mareste randamentul conversiei in radiatie infrarosu, limitand incalzirea partii din spate a panoului. Partea frontala a unui panou radiant atinge o temperatura de 90-120 grade Celsius, nefiind periculoasa la atingere pe perioade scurte.


Cum functioneaza panourile radiante infrarosu?

Dimensions

 

Panourile cu unde infrarosii functioneaza pe acelasi principiu ca cel dupa care soarele incalzeste pamantul prin intermediul radiatiilor infrarosii. Undele electromagnetice invizibile cu ochiul uman (razele infrarosii) emise de soare pun in miscare moleculele care elibereaza energie, pe care noi o resimtim sub forma de caldura. La temperaturi obișnuite, cea mai mare parte a spectrului radiației termice se află în domeniul infraroșu; acesta se deplasează către lungimi de undă mici pe măsură ce temperatura corpului crește.

Undele infrarosii au un efect benefic asupra corpului uman fiind recunoscute pentru eficientizarea proceselor fiziologice la nivel celular si reglarea echilibrului termic a organismelor vii. Astfel se explica starea de bine ce ne cuprinde stand la soare, acea “toropeala”, valabila si pentru celelalte vietuitoare (pasari, reptile, animale, plante…). 

Razele IR emise ajung cu usurinta in toate colturile incaperii si sunt absorbite de pereti si corpurile prezente, acestea incalzindu-se. Corpurile se vor incalzi la o temperatura mai mare decat ce a aerului din incapere, cedand in timp caldura acumulata catre aer. Astfel aerul se va incalzi de la corpurile deja incalzite. Este un process continuu si de durata, pana cand sursa de caldura (panoul radiant infrarosu sau panoul dual) va fi oprita de termostat. Acesta masoara numai temperatura aerului si va decupla alimentarea unui panou radiant imediat ce se va atinge temperatura reglata de utilizator.


Avantaje panouri radiante infrarosu

Cel mai important avantaj este eficienta incalzirii prin acest procedeu, eficienta ce ajunge aproape de 100%. Incalzirea cu panou radiant infrarosu are efect benefic asupra sanatatii deoarece panourile imita incalzirea soarelui, regleaza circulatia sangvina, functioneaza fara zgomot, nu usuca aerul si incalzesc uniform spatiul.

Nu necesita autorizatii nici proiecte ale instalatiilor, nu au costuri de intretinere, au durata de viata practic nelimitata.

Montaj simplu, rapid, fara mizerie: se conecteaza la reteaua existenta de energie electrica.

Reglaj automat al temperaturii cu ajutorul termostatelor, independent in fiecare incapere.


Convectoare electrice

ELDOM RH

Ce sunt convectoarele electrice?

Convectoarele electrice sunt aparate care folosesc curentul electric pentru incalzirea mediului ambiant prin convectie, adica prin incalzirea directa a aerului.

Convectorul electric reprezintă o modalitate de încălzire a încăperilor la îndemâna oricui. Nu este nevoie de racordare la gaze sau de alte instalații, acest funcționând doar pe bază de curent electric. Convectorul se montează cu ușurință pe pardoseală, având dimensiuni reduse și un design compact pentru a nu ocupa foarte mult spațiu. Îl putem folosi în spații precum magazine, restaurante, hoteluri, cămine studențești sau chiar sere, acesta fiind simplu de montat și ușor de întreținut.

Convectorul este foarte practic și poate fi folosit de oricine, în special în spațiile unde dorim să beneficiem de confort termic, însă nu există sistem de încălzire. Convectorul funcționează independent, nefiind nevoie de instalarea unei centrale termice ori a țevilor și intalațiilor specifice.

Convectorul este dotat cu termostat care permite reglarea și controlul temperaturii ambientale. În acest fel putem preveni risipa de energie ori de câte ori este posibil pentru a evita costurile ridicate la consumul de energie. Convectorul este dotat și cu funcție antiîngheț care protejează funcționarea acestuia și în perioadele foarte reci. Astfel, atunci când nu avem nevoie de căldură, de pildă când suntem plecați, putem reduce consumul termic la minimium, fără ca aparatul să sufere deteriorări cauzate de frig.

Nu este un lucru rau sa incalzesti cu un convector electric. In trecut poate era pentru ca nu aratau foarte frumos si sa nu uitam ca sunt o metoda de incalzire mai scumpa decat gazul sau lemnele.

Convectoarele electrice au o carcasa metalica ce are la baza ei o rezistenta electrica. Puterea rezistentei poate fi de 500 w, 1000 w, 1500 w, 2000 w, 2500 w si chiar 3000 w la modelele mai noi. Aerul intra prin partea de jos a lui, se incalzeste si iese prin grila superioara. Convectia este naturala, aerul circula liber, fara ventilator.


CENTRALE ELECTRICE pentru incalzire centrala sau apa calda

MIKOTERM eTronic

O centrala termica electrica ofera un confort sporit, mai ales daca spatiul ce urmeaza a fi incalzit este unul redus ca dimensiuni.

Centrala are mai multe variante de putere, incepand cu cea de 6kW si terminand cu centrala de 40kW. Avantajele centralei electrice sunt usor de intuit.

 Pe langa acoperirea mai larga in teritoriu a retelei electrice, posibilitatea de a utiliza energie din surse variate, inclusiv regenerabile (energie eoliana, solara), acestea prezinta caractersitici de neratat precum: randament crescut, silentiozitate, facilitatea in montare si intretinere.

Alte avantaje ale centralei electrice sunt posibilitatea de pornire si oprire automata, programarea ei cu minim de efort, lipsa oricaror reziduri de ardere a combustibilului, eficienta crescuta, posibilitatea montarii pe orice perete, nu neaparat pe cel exterior, costuri reduse de instalare si mentenanta redusa.

Pentru a calcula puterea termica de care ai nevoie trebuie intai sa afli volumul locuintei tale, inmultind suprafata cu inaltimea acesteia. De asemenea, trebuie sa iei in calcul si gradul de izolare al locuintei. In functie de acesti factori vom afla ce putere trebuie sa aiba centrala electrica pe care o vom achizitiona.

Dispozitivele sunt echipate cu toate caracteristicile de operare si de siguranta.

Pentru producere de apa calda menajera, se poate atasa un boiler extern. Poate functiona ca sursa de incalzire unica sau ca sursa alternativa/complementara in combinatie cu centrale pe lemne, pe gaz etc.

Centrala electrică nu necesită instalații speciale, dispozitive auxiliare și alte aparaturi supimentare pentru a fi pusă în funcțiune. Pentru montarea unei centrale pe gaz trebuie să avem în vedere multe aspecte, precum reglementările în vigoare, măsuri de siguranță, ori alte piese pentru îmbunătățirea performanțelor centralei. Însă, centrala electrică poate fi utilizată direct, fără necesitatea instalării unei guri de evacuare ori a unei ventilații riguroase. Din acest motiv aceasta este sigur de utilizat, fără riscul scurgerilor de gaze. Pentru exploatarea acesteia nu este nevoie de autorizații și verificări regulate, care costă suplimentar.

Centrala poate fi conectata monofazat sau trifazat la reteaua de alimentare. 

 

Sistemele de incalzire centrala cu sursa de caldura principala si auxiliara, sau pentru productia apei calde menajera, cazanele MIKOTERM si TERMOSTROJ.

Cazanele Mikoterm TK, in primul rand sunt proiectate pentru instalarea pompei de circulatie si vasului de expansiune in sistemul de incalzire, cu putere electrica de 6-45 kW, deci nu sunt echipate de unul singur, nici cu pompa de circulatie si nici cu vas de expansiune.

Centralele Mikoterm Set, sunt aceleasi cazane cu versiuni furnizate, incorporat cu vas de expansiune si cu pompa de circulatie.

Centrale electrice Mikoterm eCompact plus de 6-27 kW, incorporat cu vas de expansiune, cu pompa de circulatie si cu echipament de siguranta.

Cazanele Mikoterm Etronic 7000 de 6-24 kW, este incorporata cu vas de expansiune, cu pompa de circulatie controlata, si cu echipament de siguranta.

Centralele Termostroj Termo Extra, Termostroj Termo Blok PTV, si Termostroj Mini, completat cu un rezervor de apa calda indirecta, ofera alimentare de apa calda.

Centrale electrice Termostroj Termo Kombi 15-40 kW, pentru încălzire centrală și producerea apei calde menajere cu sistem de curgere. Nu necesita rezervor indirect.